HomeDom i WnętrzeJak dbać o patelnie z powłoką ceramiczną?

Jak dbać o patelnie z powłoką ceramiczną?

Jak dbać o patelnie z powłoką ceramiczną?

Patelnie ceramiczne to niezbędny element kuchennego wyposażenia każdego, kto w kuchni ceni sobie przede wszystkim wygodę. Jeśli nie wyobrażasz sobie przygotowywania obiadu bez patelni z powłoką non-stick, koniecznie sprawdź, jak dbać o ceramiczną warstwę, aby służyła jak najdłużej.

Patelnie z powłoką ceramiczną – maksymalna wygoda, minimum dbałości

Zaraz po zakupie nowej patelni powinieneś umyć ją dokładnie ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie należy delikatnie nagrzać patelnię przez pół minuty, po czym zdjąć ją z palnika i natrzeć odrobiną oleju. Nadmiar tłuszczu usuń za pomocą ręcznika papierowego. Po takim krótkim przygotowaniu możesz wreszcie wypróbować swój zakup w praktyce.
Wiele osób uważa, że do smażenia na patelni ceramicznej nie trzeba używać oleju. Dzisiaj stanowczo obalamy ten mit! Nawet najlepszej jakości naczynia (takie jak patelnie Gerlach) potrzebują odrobiny tłuszczu. Niezabezpieczona masłem czy oliwą powłoka pod wpływem nagrzewania do wysokich temperatur może stracić swoje właściwości.
Zadbaj o to, aby dopasować wielkość palnika do obwodu naczynia. Płomienie nie powinny obejmować ścianek i rączki garnków czy patelni. Nie rozkręcaj kuchenki do maksimum – smaż potrawy w niskich temperaturach.

Silikon i drewno

Pamiętaj, aby do mycia patelni zawsze używać miękkiej gąbki lub ściereczki. Twarde, ostre myjki (tak zwane „druciaki”) mogą uszkodzić powłokę, która w efekcie straci swoje właściwości. Ponadto, do przewracania i mieszania potraw używaj akcesoriów wykonanych z miękkiego drewna lub silikonu. Pod żadnym pozorem nie krój dań bezpośrednio na patelni!
Patelnie ceramiczne należy myć ręcznie. Poddanie powłoki non-stick działaniu wysokiego ciśnienia i temperatur oraz ostrych detergentów w zmywarce spowoduje, że patelnia będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.

Share With: