HomeCiekaweJak marynować rydze?

Jak marynować rydze?

Jak marynować rydze?

Rydze uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Idealnie nadają się one do spożywania w formie sosów. Jednak zdecydowanie najbardziej popularne są rydze marynowane. To prawdziwy rarytas na świątecznych stołach, podczas przyjmowania gości. Jak marynuje się rydze?

Trzy etapy przygotowań

O tym, że rydze marynowane na wstępie wymagają nazbierania, nie trzeba przypominać nikomu. To oczywiste, ale warto o tym wspomnieć ze względu na fakt niezbyt pospolitego ich występowania. Rydz to grzyb szlachetny, który wymaga uwagi, cierpliwości i dobrej znajomości jego charakterystyki i miejsc, w którym może występować. Nie są to grzyby tak łatwe w nazbieraniu jak np. popularne podgrzybki czy maślaki. Kiedy już zgromadzimy odpowiednią ilość grzybów, będziemy musieli przeprowadzić trzy etapy. Rydze marynowane wymagają na wstępie odpowiedniego oczyszczenia. Następnie, należy przygotować zalewę, w której umieścimy grzyby. Ostatnim etapem jest marynowanie, czyli przechowywanie w słoikach i zalewie przez określony czas.

Jak przyrządzić rydze marynowane?

Zanim zaczniemy marynować rydze, musimy je dokładnie oczyścić i przygotować do potraktowania ich zalewą. Pierwszym krokiem jest dokładne opłukanie grzybów bieżącą wodą. Następnie, należy je obgotować ok. dziesięciu minut. Kiedy grzyby będą pozostawione do ostygnięcia, wykonujemy zalewę. W tym celu należy przygotować jedną szklankę octu spirytusowego na cztery szklanki wody. Wlewamy je do garnka i nastawiamy na gotowanie. Do naczynia dodajemy także liść laurowy oraz pół szklanki cukru i czubatą łyżkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Trzecim etapem jest umieszczenie składników w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Umieszczamy w nich pokrojoną w plastry cebulę, ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz grzyby. Całość zalewamy zagotowaną zalewą octową. Słoiki należy dobrze zakręcić i pozostawić rydze do pasteryzowania na 15 minut. Następnie, odwracamy słoiki do góry dnem i okręcamy je ściereczką. W takiej pozycji pozostają do wystygnięcia. Kiedy zalewa wystygnie, słoiki można odkręcić, odwinąć ściereczkę i zostawić na okres marynowania. Na koniec należy uzbroić się w cierpliwość i odczekać okres co najmniej trzech tygodni.

Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol

Share With: