HomeCiekaweProfesjonalne maszyny do mielenia mięsa

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa

Profesjonalne maszyny do mielenia mięsa

Specjalistyczne urządzenia gastronomiczne znajdują zastosowanie w wielu przedsiębiorstwach ściśle związanych z przetwórstwem żywności. Na szczególną uwagę zasługują maszyny, które służą do mielenia mięsa na dużą skalę. Znacznie ułatwiają one pracę m.in. w restauracjach, stołówkach i jadłodajniach, a także w sklepach oraz supermarketach.

Wilki gastronomiczne – zasada działania

Wilki gastronomiczne są sporych rozmiarów maszynami, które rozdrabniają wszelkiego rodzaju mięso na zadaną grubość. Umieszczone w misie załadowczej mięso jest przenoszone przy pomocy podajnika ślimakowego do wnętrza urządzenia, gdzie poddaje się je obróbce. Tutaj znajdują się noże, sita oraz pierścienie, dzięki którym surowiec jest odpowiednio mielony.

Standardowo wilki do mięsa są wyposażone w czteroskrzydełkowe noże, które należą do całego zespołu tnąco-rozdrabniającego. W zależności od potrzeb można doposażyć maszynę w noże o trzech lub dwóch skrzydełkach. Podczas zakupu urządzenia do mielenia mięsa warto zwrócić uwagę na prostotę jego budowy. Im mniej zakamarków oraz krawędzi, tym utrzymanie wilka w czystości jest dużo łatwiejsze.

Zalety wilków gastronomicznych

Ręczne mielenie mięsa bywa uciążliwe, zabiera dużo czasu, a niekiedy wymaga zastosowania większej siły. Wilki do mięsa są szczególnie przydatne w miejscach, gdzie przygotowuje się dużą ilość produktów, a maszynki manualne zupełnie nie zdają egzaminu, np. w przetwórniach lub lokalach gastronomicznych.

Profesjonalne maszyny do mielenia w zależności od modelu są w stanie przerobić 80, 120, 300 a nawet 2000 kilogramów mięsa w ciągu godziny. Dodatkowo można je doposażyć w dostawki, np. tzw. kotleciarki, które rozbijają mięso na steki lub kotlety.

Modele wilków do mięsa

Obecnie na rynku można znaleźć profesjonalne urządzenia do mielenia mięsa, które różnią się pod względem wielkości oraz wydajności. Im większa maszyna, tym silniejsza moc przerobowa. Wilki do mięsa o dużych gabarytach są zwykle przeznaczone do sporych przetwórni, masarni itp..

Natomiast mniejsze wilki do mięsa są z powodzeniem wykorzystywane w sklepach mięsnych lub na stoiskach w supermarketach. Chętnie używa ich również obsługa restauracji oraz szkolnych i przedszkolnych stołówek.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Share With: