O grillowaniu w ogrodzie i na tarasie słów kilka

Nie wyobrażamy sobie lata bez biesiady przy grillu. Niektórzy zaczynają grillować już wczesną wiosną. Obecnie do wyboru mamy różnego rodzaju grille ogrodowe. Największą popularnością cieszą się grille przenośne węglowe. Są one stosunkowo tanie, dostępne w różnych wielkościach. Mogą też być z pokrywą lub bez.

Do ich wykonania wykorzystywane jest blacha stalowa albo żeliwo. Na większym grillu z pokrywą można grillować duże kawałki mięsa. Bez trudu zmieści się na nim nawet cały kurczak. Wybierając grill do ogrodu pamiętajmy, aby był on stabilny. Należy też wybrać na niego miejsce, które jest w miarę równe. Grill nie może się przewrócić pod wpływem silniejszego podmuchu wiatru.

Innym rozwiązaniem są grille gazowe. Tego typu grille ogrodowe wyposażone są w rożen, termometr. Mogą różnić się liczbą palników. Są dość ciężkie, ale przestawienie ich w inne miejsce ułatwiają kółka, w które wyposażone są wszystkie modele grilli gazowych. Najczęściej wybierane produkty na grilla to kiełbasy, kaszanka, karkówka.